FACTORY. CONVERTED

FACTORY. CONVERTED


I’ve had this thing for the color Black for a long time now… it is sharp, edgy and sophisticated. Maybe it started when I was seven years old and my mother found me covered in paint- painting my little three-drawer dresser black or the simple fact that my wardrobe really only consists of three colors- white, navy and black– that I feel inspired when designers use this color as a main element in their designs. Take the home of Morten Bo Jensen, who runs the Danish industrial design company Vipp, and his partner, graphic designer Kristina May Olsen, who used black as a main design element when they converted a former Copenhagen factory into a residence. Using pieces from his own collection and mixing in repurposed vintage items, Jensen created an open floor plan. In the kitchen, the dining table- Jensen’s first piece for Vipp is made of a powder-coated aluminum frame with a recycled, untreated teak top. The pair installed Dinesen Douglas fir plank flooring (known for its wide, long proportions that suit large spaces) they finished it with lye allowing the floor to meld seamlessly with the matte white of the walls. Lamps overhead are salvaged and rewired Copenhagen streetlights.

The kitchen, produced by Vipp, is one of Jensen’s first major designs for the company, which is known for its retro-modern, industrial metal bins. (Jensen also has designed a line of bathroom accessories and kitchen tools that figure into the loft’s decor.) The cabinets are powder-coated with a textured, tactile finish and the wall storage units are built with sliding doors to hide appliances and technical systems. Like most Danish residents, the family cooks almost every meal. Openness was in the design brief from the beginning: Jensen says he actually began designing the flat’s program by sketching circles where he wanted to locate specific zones, like sleeping, eating and bathing. To warm up the space, Olsen constructed a low wall of painted concrete planters to set off the main seating area. Jensen designed the desk occupying the space between the living area and bedrooms: Inspired during his student years by Frank Gehry’s cardboard furniture, he built the desk from layers of old boxes. The couple also designed the custom bookshelves on the rear wall, staggering the shelf heights to accommodate a vast library of monographs and magazines.

Check out more of Jensen’s work here.

 

GET THE LOOK:

1. Caroline Swift Plates + Bowls                      2. Menu Bottle Grinder

3. Fantasia Flatware                                 4. White Suspension Light

5. Eames Chair                                           6. Phoss Dining Table

 

 

 

As featured in Dwell

Share

posted February 7, 2014

Comments are closed.